Vindruvor

Vindruvor

Vindruva /Vinranka (Vitis vinifera) är frukten hos flertalet arter i familjen vinväxter (Vitaceae), och i synnerhet vinsläktet (Vitis). Druvan är ett äkta bär, som kan variera mycket i färg, storlek, sötma och saftighet. Vanliga färger är gula, röda, gröna och blå, och de brukar vara ovala eller avlånga. Druvor växer normalt i klasar. 

Druvor används för framställning av vin och russin samt kan ätas färska. Det är vanligt att kärnfria druvor används som bordsdruvor. Många olika skalfärger förekommer hos druvor. 

Vinrankan har odlats i årtusenden i sydvästra Asien, Indien och östra Medelhavet, och tros ursprungligen komma från Medelhavet, där den växer vild. Den planterades i södra Frankrike 500 år f.Kr. och i Tyskland mot slutet av 200 e.Kr. I senare tid har odling av druvorna även utförts i Amerika, med Kalifornien som stora producenter. Australien, Sydafrika och Sydamerika har också vinodlingar.

Det går bra att odla vindruvor både på friland som kräver söderläge eller i växthus. Idag finns det sorter som går utmärkt att odla långt upp i landet då det numera finns sorter härdiga ända upp till zon 5. Vinrankan breder ut sig och kan ta relativt stor plats.

Vi levererar vindruvor som krukodlade i olika storlekar, beroende på sort (se respektive produktbeskrivning för mer information). 

Vi packar växterna i paket eller på pall, oftast tillsammans med perenner och andra buskar, så att kunden får alla växterna samtidigt. Snabb transporttid på 1-2 dagar med DHL från Asmundtorp och fram till dörren, eller välj avhämtning i Asmundtorp. Vid större kvantiteter transporteras växterna direkt från odlaren.

OBS! Vi har uppdaterat webshopen och nu kan du beställa exakt det antal som du vill köpa. Lägre pris vid beställning av minst 10 plantor av vissa sorter. 

Vindruvor 

Visar 1 - 3 av 3 artiklar
 • 209,00 kr

  (Vitis Vinifera 'Solaris') En grön sort av vindruva som används för framställning av vin, framför allt i svala klimat. En sjukdomsresistent druvsort och god motståndskraft mot svampangrepp. Ger fruktiga aromer, med toner av banan och hasselnöt. Lämplig för produktion av söta viner. Eller med lägre socker, ett torrt vin passande till fisk, räkor och...

  209,00 kr
 • 204,00 kr

  (Vitis labrusca 'Sukribe') En mycket produktiv, lettisk sort med gröna, medelstora druvor med god smak i aug-okt. Bra till vin. Självfertil. Levereras i kruka. SOL. Zon 1-4 (5). PRIS/ 1-PACK

  204,00 kr
 • 199,00 kr

  (Vitis labrusca 'Zilga') En ytterst härdig och kraftigt växande sort som är lämplig för friland. Trivs i väldränerad, kalkfattig och mullrik jord. Får rikligt med blå, välsmakande, söta druvor. Bra till viner. Självfertil. Levereras i 2 liters kruka.SOL. Zon 1-4 (5). 

  199,00 kr
Visar 1 - 3 av 3 artiklar