Björnbär

Björnbär

Björnbär (Rubus subg. Rubus) är ett samlingsnamn på flera arter inom släktet Rubus. Den vanligaste är sötbjörnbär (Rubus plicatus). Björnbärskomplexet består ett stort antal arter, underarter och former, som hör till de mest svårskilda i vår flora. Odlade sorter är dessutom ofta hybrider av olika arter.

En björnbärsbuske breder ut sig och är starkväxande. Bind upp din björnbärsbuske mot en spaljé. Trädgårdsbjörnbären är i regel mycket söta och saftiga, och också större än de vilda. Björnbär blommar och sätter frukt på fjolårsskotten. I zon 1 och 2 brukar de klara sig utan täckning, men vill man prova längre norrut bör björnbärsskotten skyddas från den värsta vinterkylan. Björnbär är ett nyttigt bär som innehåller mycket antioxidanter som kan användas till saft, sylt, marmelad eller plocka direkt från busken. 

Björnbär har vanligvis taggar, men odlade som finns i vårt sortiment är taggfria.  2-åriga stammar växer i mer eller mindre vågräta bågar eller liggande på marken, på murar eller på kringstående buskar.  Första året är en sådan buskstam en oförgrenad nystam, andra året blir den huvudstam för en mängd sidoskott med blommor, och förtorkar sedan frukten mognat. Blommorna har höga värden av pollen och nektar, och besöks av många pollinerande insekter. Hos flera arter böjer sig denna bågformiga stam med spetsen ned mot marken, borrar sig in där och fäster sig med kniprötter. 

Björnbärsarterna växer på torra och varma platser och behöver i regel ett milt och jämnt klimat. De är därför allmännast i kusttrakterna i maritimt klimat.

Vi levererar björnbär som krukodlade i olika storlekar, beroende på sort (se respektive produktbeskrivning för mer information). 

Vi packar växterna i paket eller på pall, oftast tillsammans med perenner och andra buskar, så att kunden får alla växterna samtidigt. Snabb transporttid på 1-2 dagar med DHL från Asmundtorp och fram till dörren, eller välj avhämtning i Asmundtorp. Vid större kvantiteter transporteras växterna direkt från odlaren.

OBS! Vi har uppdaterat webshopen och nu kan du beställa exakt det antal som du vill köpa. Lägre pris vid beställning av minst 10 plantor av vissa sorter. 

Björnbär 

Visar 1 - 2 av 2 artiklar
  • 276,00 kr

    (Rubus fruticosus 'Little Black Prince') Trivs bäst i näringsrik, väldränerad och gärna sandblandad jord. Nya, självfertila, taggfria, lågväxande och härdiga bärbuskar med buskigt växtsätt. Ger god skörd av stora, saftiga, välsmakande bär i juli-aug. Höjd upp till 1 m, utmärkt till odling i kruka. Lev. i 3 L kruka. SOL. Zon 1-3. (Bilden visar en...

    276,00 kr
  • 145,00 kr

    (Rubus fruticosus 'Triple Crown') Trivs bäst i näringsrik, väldränerad och gärna sandblandad jord. Kraftigväxande och härdiga bärbuskar av taggfria björnbär. Stor skörd av stora, saftiga, välsmakande bär i aug-sept, rika på C och E-vitamin. Höjd 3-4 m, bör spaljeras. Lev.storlek 40-50 cm i 2 liters kruka. SOL. Zon 1-4 (5). (Triple Crown står för tre...

    145,00 kr
Visar 1 - 2 av 2 artiklar