Kategorier

Inspirerande planteringar - Häcken - Trädgårdens gröna ram - Våra bästa trädgårdstips

TIPS & INSPIRATION
Här finner du inspirerande planteringar, läckra växtkombinationer, bra att veta om häckväxter och växtval samt våra egna bästa tips och råd för en vacker och trivsam trädgård.

Inspirerande planteringar
Här har vi samlat bilder på rabatter och växtkombinationer från trädgårdsmänniskor och företag som vi samarbetar med från olika delar av landet. Vi kan varmt rekommendera deras tjänster och de rekommenderar gärna växter från Horto Green till sina kunder. Närmare presentationer av företagen finner du i avdelning Om oss / Samarbeten.

Njuta Trädgårdsdesign
Njuta Trädgårdsdesign, bild 1
En stilren entré i modern design i halvskuggigt läge med fokus på form och struktur. Halvmåneformade rabatter avgränsas med stålkant i corten mot den diagonala grusgången. Här möts man av elegant Japansk Blodlönn och Gulbladig Japansk lönn som bjuder på vackra bladfärger. Vintergrön Lagerhägg, Klot-thuja och Björkspirea mjukar upp med runda former. Prydnadsgräs ger höjd åt rabatten och har vacker struktur även vintertid. Den marktäckande Waldsteinian bildar ett vintergrönt, tätt golv och håller undan ogräs effektivt. Klotlönnen med sin karaktäristiska runda trädkrona förstärker den strama designen. I bakgrunden planterades en Avenbokshäck som avskärmning mot gräsmatta och gata. Slutresultatet blev en mycket lättskött trädgård med prydnadsvärde året runt. (Växtzon 3)

Njuta Trädgårdsdesign, bild 2
Mysigt, ombonat och välkomnande var ledorden när denna trädgård skapades. Ägarna tillbringar mycket tid i trädgården och uppskattar lång blomning. Det soliga läget gav möjlighet till prunkande rabatter från vår till sen höst. Dvärgsyrener Palibin kantar grusgången tillsammans med ett Klotkörsbär. Björkspirean som ramar in den lilla sittplatsen får sprakande vackra höstfärger. Med en sluthöjd på ca 1 meter kommer den ge lagom avskärmning. Gräsmattan avgränsas i böljande form mot rabatten. Här finns tidig Allium-lök, mörkrosa Flocknäva, den otroligt blomvilliga Trädgårdsnävan Rozanne och vacker Vidjehortensia Annabelle som blommar långt in på hösten. Få växtsorter som upprepas i stora grupper gör rabatten lättskött och harmonisk. (Växtzon 4)

Trädgårdsform
Trädgårdsform, bild 1
Bergsbambu, Japansk blodlönn, Vidjehortensia ”Anna Belle” och Flocknäva ”Spessart” som marktäckare. På andra sidan entrégången syns Kransveronika, Rosenflockel och Glansmiskantus ”Malepartus”

Trädgårdsform, bild 2
Perennrabatt i lila nyanser.

Trädgårdsform, bild 3
Myskmadra / olika sorters Funkia. Den mycket tidiga Myskmadran är en perfekt matta till Funkian som är lite sen på våren. Då Myskmadran blommat över lägger Funkian sina stora blad över de lite skräpiga blomresterna.

Hedenblads Trädgård & Design
Hedenblads Trädgård, bild 1
Jag gillar verkligen att skapa vackra möten mellan olika växter och här är några av mina kombinationer som jag tycker extra mycket om. Här är en kombination med Parkrododendron och Allium lökar 'Purple sensation'. Rhododendron är ju vintergrön och ger ett stort prydnadsvärde i trädgården året om med sina fina blanka blad.

Hedenblads Trädgård, bild 2
Rosa och vinröd kombination. Här har jag även jobbat med att skapa kontrast med blommornas storlek. Den stora fluffiga rosa pionen (okänd sort) möter den näpna Stjärnflockan ’Moulin rouge’.

Hedenblads Trädgård, bild 3
Sval sensommar kombination. Här möter de svala färgerna vitt, ljusgul, lime och silver varandra i blommorna Daglilja, Vit malört och Syrenhortensian ’Phantom’, som över i rosa när blommorna mognar. Här är det skillnaderna i blad och blomstorlek som ger kombinationen en spännande kontrast.

Spira Trädgårdsdesign
Spira Trädgårdsdesign, bild 1
Perennrabatterna omger en rundel som skapats för att korta av en tidigare ganska lång och tråkig gång. De ger något för ögat att fästa blicken på och rundeln blir lite av ett smycke i den här trädgården. Med perenner som t ex luktpion, trädgårdsnäva, höstflox och fläckflockel fås blomning under så gott som hela växtsäsongen.

Spira Trädgårdsdesign, bild 2

Camilla Danielsson
Camilla Danielsson, bild 1
Den orange planeringen vid grått urberg. De varma färgerna i perenner och gräs kontrasterar fint mot det grå. Stommen i planteringen är olika dagliljor, Solbruden heter ’Moerheims Beauty’ och gräset som ger höjd är tuvrör ’Karl Foerster’. Ännu i knopp är glandelaster som ska blomma i lavendelblått och gult från augusti till oktober.

Camilla Danielsson, bild 2
Min stora perennplantering med inspiration från engelska ”mixed borders” blommar i nyanser av rött - från ljusaste pärlrosa till mörkaste mahogny. Även röda blad är viktiga inslag. Rosor, klematis, gräs, perenner och lökar ger variation under en stor del av säsongen. I bilden syns framförallt den stora finnsliden med cremevita vippor från juni till september. I förgrunden Viticella clematis och rosen ’Queen Elisabeth’.

Trädgårdsidyll
Trädgårdsidyll, bild 1
En liten gräsmatta i söderläge som blivit alldeles sönderbränd i torkan år 2018.

Trädgårdsidyll, bild 2
Nu är det en feng shui inspirerad rabatt med torktåliga växter i lugn sammanhållen färgskala.

Gunillas Gröna
Gunillas Gröna
Rabatt hos kund, före- och efterbild. Tidigare fanns det en stor thujahäck som behövdes tas bort. Ny thuja planterades och även en ny längre rabatt anlades. Lagerhägg på stam, rhododenron 'Wine and Roses', syrenhortensia 'Grandiflora' och hortensia 'Bloomstar' ramades in av svensk tallbark.

Trädgårdsdesign online

Ibland är det vackrast med mycket av en och samma sort. Här är Vidjehortensia ’Incrediball’. Vidjehortensior blommar med stora, vita blomklasar från juli till september och står sedan hela hösten och vintern med bruna dekorativa blomställningar.

Här är en växtkomposition i vitt, grönt och nästan svart. Här blommar tulpaner tillsammans med kaukasisk förgätmigej ’Mr Morse’. Höstsilverax ’Brunette’ är också på väg upp och matchar de mörka tulpanerna. Kaukasisk förgätmigej täcker effektivt lökarnas vissnande blad när de blommat över.

Luktpion ’Duchesse de Nemours’

Landskapa
Landskapa, bild 1
Illustrerande 3D-vyer gör det lättare att förstå den föreslagna designen.

Landskapa, bild 2
En illustrationsplan kommer ofta med medföljande förslag på växter.

Landskapa, bild 3
Årstider, bladstrukturer och färgval är A och O för vackra utemiljöer.

Birgitta Olsson
Birgitta Olsson, bild 1
Birgitta, som arbetar på Horto Green, har en underbar trädgård med välmående växter i fina kombinationer. Med bl a prunkande pioner och en riktigt fin gräsmatta.

Birgitta Olsson, bild 2

Häcken - Trädgårdens gröna ram
Häcken fungerar både som insynsskydd och vindskydd, så att växterna innanför häcken växer betydligt bättre. Den utgör också en fin ram kring trädgården, så det är viktigt med val av häcksort som både passar din smak, omgivningen och hur mycket skötsel du vill lägga ner.

När det gäller valet av sort finns det många saker att ta hänsyn till. De lövfällande bjuder på fina möjligheter att följa årstidernas skiftningar med lövsprickning, blomning, bär, höstfärger och till sist bladfällning när det bara grenverket framhävs. Barrhäckar och Vintergrön liguster är gröna större delen av året och är snygga som välklippta. Några sorter, som exempelvis syren, passar bäst att vara friväxande och bara ansas då och då, annars klipper man bort blomningen. Friväxande häckar blir dock yvigare och bör planteras en bit in på tomten om de växer mot en gångväg. Kanske finns det en tradition med en viss typ av häck i området? Innan du väljer häck - tala också med grannen. Är ni överens och ska dela på kostnaden? Då kan häcken planteras i tomtgränsen. Annars får man plantera häcken så långt in på sin egen tomt att den som fullvuxen inte kommer att växa in på granntomten.

Häckplantor från Horto Green
I webbutiken finner du närmare beskrivningar på olika varianter och sorter av häckväxter, i olika storlekar och prisklasser. De flesta sorter växer ganska snabbt, så kan man vänta ett par år är vårt stora sortiment av barrotade och krukodlade häckplantor ett prisvärt och populärt alternativ. Du får plantor i hög skandinavisk kvalitet till ett förmånligt pris, med odlingsbeskrivning och växtgaranti. Se – https://hortogreen.com/8-hackvaxter-hackplantor

PRIMA FÄRDIG HÄCK®
Horto Green är stolta återförsäljare av Prima Färdig Häck®. Du får fullvuxna häckplantor av toppkvalitet direkt hem till dig på engångspall. Plantorna levereras klippta och väl förgrenade med jordklump. Utförliga odlingsråd och 1 års växtgaranti. Du har en färdig, tät häck på direkten! Se - https://hortogreen.com/71-faerdig-haeck. Ni är välkomna att besöka vår trädgårdsbutik i Asmundtorp, där vi har lådor med demo exemplar av Vintergrön liguster, Avenbok och Bok (se bild nedan).

Våra bästa trädgårdstips
Tips i trädgården under mars-april

 • Nu försår vi tomater, paprika, persilja, basilika m.m.
 • Det är nu tid att börja beskära äppelträd i södra Sverige, norrut får man vänta någon månad till, men innan lövsprickning och savning. Beskärning av buskar kan också ske nu, t.ex. syrenhortensia och vidjehortensia. Vissa sorter beskär man efter blomning bl.a. forsythia och syren.
 • Vid denna tiden på året kan man ha kryddor inomhus i fönsterkarmarna, vilka kan användas till matlagning.
 • Genom att besöka olika trädgårdsmässor i landet kan man få inspiration, frossa i gröna trender och shoppa en och annan växt eller trädgårdspryl. Det är även bra att ge sig ut och botanisera på olika plantskolor och få inspiration inför trädgårdssäsongen.
 • Ta in kvistar som t.ex. forsythia och körsbär och sätt i vatten och njut av tidig blomning.
 • Ta bort gamla hallonskott och björnbärsskott som gav bär förra sommaren.
 • Var försiktig med gräsmattan, undvik att gå för mycket på den. När gräset har börjat grönska och torkat upp och när det börjar bli lite varmare är det dags att börja räfsa och gödsla sin gräsmatta. Vertikalbeskärning är inte att rekommendera i en mossig gräsmatta, då riskerar man att mossan istället förökar sig.
 • Det är dags att ge lökarna näring, gör det tidigt, efter blomning är det för sent. Ge t.ex. benmjöl.
 • Passa på att flytta buskar eller större träd, dela höstblommande perenner.
 • Speciellt i norra delen av landet är det dags att skugga känsliga växter med säckväv eller fiberduk för att skydda mot den starka vårsolen.
 • Se över komposten och lufta, gräv och rör om.
 • Förbered trädgårdslandet i södra Sverige och blanda ner kompostjord och gödsla i odlingsbäddarna.
 • Rensa inte i rabatterna för tidigt – perenner i speciellt norra delen av Sverige behöver ett ”värmande täcke” för att klara sig. När du har rensat i rabatterna är det dags att jordförbättra med kompostjord och kogödsel, var noga med att du tillför rätt gödsel till rätt växt. T.ex. behöver Rhododendron kalkfri gödsel.
 • Börja förgro potatis
 • Plantera barrotade rosor när tjälen släppt ur jorden.
 • Det är även dags att börja rensa ogräs, lättare att dra ogräset då jorden är porös och fuktig.
 • Kolla vildskydden i trädgården – bland annat växtskydd runt träd och buskar.
 • Klipp ner perenner och prydnadsgräs. Lavendel klipps med fördel i mars-april. Lämna kvar ¼ av plantan.
 • Nu är det bra tid för att börja plantera i trädgården, beskära rosor när björken börjar få ”musöron”.
 • Glöm inte bort att njuta av din trädgård, kanske ta en fika utomhus i vårsolen.

Lycka till!

Se även Planteringsråd samt Produktkategorier och Produkttexter för närmare information om växterna och dess skötsel.


Foto: Birgitta Olsson, Horto Green